Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΤΙ; ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΚΙ ΟΡΚΟ...


Η γνωμοδότηση του απερχόμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Σανιδά για την επικοινωνία που αφορά το διαδίκτυο, ότι δηλαδή δεν καλύπτεται από το άρθρο 19 του συντάγματος που διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών ήταν μόνο η αρχή, ένας αξιόπιστος τρόπος να συνδεθούν οι δικτυακές δραστηριότητες με την "καταπολέμηση του εγκλήματος", απόλυτης προτεραιότητας εδώ και αρκετό καιρό για τους διαχειριστές της εξουσίας και τα μμε.
Ταυτόχρονα ήταν και μία καλή ευκαιρία να αποτυπωθεί το εύρος των αντιδράσεων για ένα μέτρο που πέρα από κάθε αμφιβολία στρέφεται κατά των ατομικών ελευθεριών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ελληνική κοινωνία επαναδιαμορφώνεται με βάση την περιβόητη πολιτική ατζέντα Καρατζαφέρη. Πολύ βολική άποψη αυτή για κάποιους.
Βολική, κυρίως γιατί αποκρύπτει ότι εν μέσω κρίσης, αυτή είναι η ατζέντα του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου, των μμε που έχουν στην ιδιοκτησία τους και των κομμάτων εξουσίας
που σπεύδουν να υιοθετήσουν τις θέσεις των αφεντικών τους.
Μετά λοιπόν από τη γνωμοδότηση-γκάλοπ του Σανιδά, ώρα για δράση με πρώτο αποδέκτη το Athens Indymedia.Προφανώς έπεται συνέχεια.
Το ποιές θα είναι οι αντιδράσεις των χρηστών του διαδικτύου και ιδιαίτερα των μπλόγκερς στις παραπάνω επιθέσεις που γίνονται μέσω της άρσης του απορρήτου και της απόπειρας να φιμωθούν συγκεκριμένοι δικτυακοί τόποι, είναι αναμφίβολα σημαντικό ζήτημα.

Ο χώρος των μπλόγκς είναι τεράστιος, πολύχρωμος και αντιφατικός κι αυτό είναι δεδομένο τόσο ως πραγματικότητα, όσο και ως σε πολλές περιπτώσεις προτέρημα.
Ακόμα όμως και στο πιό "κοντινό" κομμάτι του, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μία αδιαφορία ως προς τα κοινωνικά δρώμενα ή και μία διολίσθηση σε θέσεις καθεστωτικές.
Υπάρχει ακόμα το σχεδόν διαχρονικό παράπονο από φίλους μπλόγκερς με σταθερά μεγάλη επισκεψιμότητα, ότι τα σχόλια περιορίζονται καμμιά φορά και στο 1/4 του συνηθισμένου αριθμού όταν οι αναρτήσεις θίγουν κοινωνικά και "δυσάρεστα" θέματα.
Από την άλλη βέβαια υπάρχει μία σαφώς καταγεγραμμένη δυναμική που έχει αποτυπωθεί και μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες. Ίδωμεν.


24 σχόλια:

Roadartist είπε...

Είναι γελοίοι οι άνθρωποι.. Έχουμε ξεφύγει.. Θα πρέπει να είμαστε απέναντι τους..
Όσο κ αν κάποιοι ενοχλούνται, με το καιρό θα αποδεκτούν το αυτονόητο.. πως το διαδίκτυο έχει τεράστια δύναμη (ακόμη είναι στα αρχικά βήματα..στο Ελλαδιστάν..).. Ότι και αν κάνουν αυτό δεν αλλάζει.. Πολύ καλά έκανες κ το έθιξες το συγκεκριμένο ζήτημα..

Rania είπε...

Ο κατάλογος που περιλαμβάνει άρση απορρήτου,βαρέα ανθυγιεινά,μετανάστευση,ασφαλιστικά ταμεία, φορολογία κλπ είναι ενιαίος και μας αφορά όλους κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Ανώνυμος είπε...

Το διαδίκτυο έχει πολύ δήθεν μέσα λίγοι είναι συνεπείς και αποφασισμένοι και έτοιμοι να υπερασπίσουν ολο αυτό που το πιστεύουν σαν σημαντικό

peter είπε...

Apo dithen allo tipota..

Edw merikoi bloggers einai etoimi na dwsoun oi idioi ta stoixeia tous an zitithoun.. Phonane gia dimosies sxeseis.. Siga min yperaspistoun tin "anwnimia" tous..
Oi liges 'ygeieis' fwnes, koitaxte na min siwpisoun..

Egw den exw blog, autes omws tis periptwseis pou anafereis stin anartisi, AUTES prepei na proaspisete.. Xreiazetai kritirio..

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Roadartist
Έχουν ξεφύγει τα πράγματα κι έχεις απόλυτο δίκιο για τη δύναμη του διαδικτύου (και βασικού ανταγωνιστή ενημέρωσης των καναλιών με πολλές μορφές, μη ξεχνιώμαστε), μόνο που πολλές φορές αυτοί που εμπνεύστηκαν τις απαγορεύσεις και την περιστολή των δικαιωμάτων, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη συναίσθηση αυτής της δύναμης από εμάς τους ίδιους.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Ίδιος ο κατάλογος κι όπου να ΄ναι θα σκάσει μύτη κι ο λογαριασμός.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Χωρίς να υποστηρίζω ότι δεν υπάρχει, είναι κρίμα να φορτώνουμε΄το δήθεν αποκλειστικά στο διαδίκτυο σε μιά κοινωνία που περισσεύουν οι διαθέσεις και είναι απούσες οι πράξεις και οι δράσεις.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

peter
Το βασικό για μένα είναι να υπάρξουν αρκετοί που θα υπερασπιστούν το δικαίωμα τους στο απόρρητο της επικοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων.
Θέλω να πιστεύω ότι ο αριθμός θα είναι σημαντικός, δεν μπορεί να γίνει δυστυχώς καθολικό φαινόμενο.
Γι΄αυτούς τους...πρόθυμους που αναφέρεις αν υπάρχουν σε σημαντικό ποσοστό, η ανωνυμία και τα ψευδώνυμα ποτέ δεν ήταν κάτι παραπάνω από παιχνίδι ή φαντασίωση μιάς "άλλης" ζωής, επομένως δεν περιμένω κάτι διαφορετικό.

manetarius είπε...

Μας βλέπω όλους στη στενή!
Απλά και αισιόδοξα!

fghttpower είπε...

Σιγά μην άφηναν το ζωτικό ενημερωτικό χώρο του ίντερνετ χωρίς περιορισμούς και καταστολή μέχρι να απομείνουν ενεργοί μονάχα οι πάσης φύσεως ανώδυνοι.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Αν και μπλογκάρω επονύμως, είμαι υπέρ του δικαιώματος του καθενός να διατηρεί την ανωνυμία του.
Θα συνταχθώ με όσους αντιδράσουν για τις συγκεκριμμένες μεθοδεύσεις.
Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας>
Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

Ανώνυμος είπε...

Μετά την άρση του απορρήτου θα κάνουν τα πάντα για να ελέγξουν και να ακυρώσουν επί της ουσίας την ελεύθερη έκφραση στο ίντερνετ.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

manetarius
Nα μείνουν έξω κάποιοι να στήνουν κανένα bazaar για τους υπόλοιπους,

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

fghttpower
Μάλλον μας έχουν σε μεγαλύτερη "εκτίμηση" από ότι εμείς τους εαυτούς μας.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

epikuros
Δεν ανησύχουσα καθόλου για τη στάση που θα τηρήσεις στην περίπτωση που αρχίσουν τα πεσίματα.
Έχουμε όντως πολύ δρόμο και π[ολλά να δούμε.
Καλή εβδομάδα.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Αυτή είναι η δουλειά τους, να κάνουν τα πάντα, τα κοάλα, τα καγκουρώ κι οτιδήποτε τους είναι χρήσιμο.
Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς.

Sally Finkenstein είπε...

κυπ, manetarius,

καλά που υπάρχουμε λοιπόν κι εμείς οι "ανέκφραστοι", κι έχουμε πείρα κι από μπαζάρ!

Μπείτε μέσα εσείς και τι σας νοιάζει!
:D

Πρά-ακ είπε...

Και η περιπέτεια αρχίζει!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Sally Finkenstein
Μαζί με την manet θα κάνουμε κίνημα για πιό ανθρώπινες φυλακές, μεγαλύτερες και καλύτερες μερίδες.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Πρά-ακ
Αυτό φοβάμαι κι εγώ.

Rania είπε...

Ωχ ΚΥΠ, η νύχτα θα είναι πολύ μακριά εκεί μέσα.

Sally Finkenstein είπε...

Μπράβο σας! Εχετε όρεξη... και γνώσεις μαρκετινγκ.
με τέτοιο ξεκίνημα, να κάνετε ότι κίνημα θέλετε!
Θα παει μακρυά!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Τεράστια επιτυχία θα έχουν τα απομνημονεύματα μου.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Sally Finkenstein
Θα πάμε μακριά, δικαιωμένοι ιστορικά.