Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥ


Ο κατηγορούμενος που εικονίζεται στην πρώτη φωτογραφία δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, παρόλο που κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ θα το επιθυμούσαν διακαώς μετά το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, αλλά ο σωσίας του και κάποτε διάσημος σατανιστής Ασημάκης Κατσούλας.
Υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και μάλλον περισσότεροι που τον κατηγορούν είτε ως ανεπαρκή, είτε ως υπεύθυνο κάποιων λανθασμένων στρατηγικών επιλογών, ενώ για την "ανανεωτική" πτέρυγα και τον Λεωνίδα Κύρκο, είναι μάλλον η προσωποποίηση του διαβόλου.
Ένα πολύ δημοφιλές σημείο που εστιάζονται κριτικές και προβληματισμοί, είναι ο Δεκέμβρης και η στάση που τήρησε το κόμμα στη διάρκεια της εξέγερσης.


Πολλά θα μπορούσαν να ειπωθούν σε σχέση με όλα αυτά και όσον αφορά την "ανανεωτική" πτέρυγα του κόμματος, που έχει χτίσει μεγάλο μέρος του μεταπολιτευτικού προφίλ της υπερασπιζόμενη από τη θέση του συνηγόρου, αυτούς που σήμερα θεωρεί άγνωστους και ανεξέλεγκτους κουκουλοφόρους, αλλά και για το γεγονός ότι στις κατηγορίες υποκίνησης που εκτοξεύτηκαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβρη, οι απαντήσεις έλεγαν τη μισή αλήθεια.
Έλεγαν δηλαδή ότι δεν υποκινεί σε καμμιά περίπτωση τα επεισόδια, αποκλειστικά όμως λόγω πολιτικής άποψης κι όχι ανυπαρξίας κι αδυναμίας παρέμβασης σε μαζικούς χώρους.
Βολευόντουσαν δηλαδή στο να δημιουργούνται κάποιες εντυπώσεις, σε ένα μέρος της κοινής γνώμης που δεν γνωρίζει τις πρακτικές τους δυνατότητες.
Δίκοπο μαχαίρι αυτή η τακτική, γιατί αν όλοι γνώριζαν τα όρια "παρέμβασης" του ΣΥΡΙΖΑ τότε το συντηρητικό κομμάτι των ψηφοφόρων του, δεν θα ανησυχούσε για την πιθανότητα εκτροπής του κόμματος από τις κατά παράδοση πολιτικές που ακολουθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο στοιχειώδους μαζικής παρέμβασης, παραμένει κόμμα ανακοινώσεων και τηλεοπτικής παρουσίας, γι αυτό άλλωστε και μικρή σημασία έχει το "μέγεθος" που αντιπροσωπεύουν οι συνιστώσες του, ενώ ο Ρούντυ τρώει τους Παπαδημούληδες για πρωινό ότι ώρα το επιλέξει.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα όμως έχουν πολύ μικρότερη σημασία από την εμφάνιση ενός καινούριου πολιτικού φαινομένου, εικονικής και δημοσκοπικής πραγματικότητας.
Η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλεται στην πτώση του εκλογικού του ποσοστού σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα του 2008 κι όχι σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Τα media έδωσαν πρωτοφανή έκταση σ΄αυτή την εκλογική "πτώση", η κοινή γνώμη και τα κόμματα παρακολούθησαν τις αναλύσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων πάνω στο θέμα παρά το γεγονός ότι οι δημοσκόποι απέτυχαν στις εκλογικές τους προβλέψεις, κινώντας παράλληλα βάσιμες υποψίες περί κατασκευής της πραγματικότητας.
Η αδικαιολόγητη ανοχή μας απέναντι στους επαγγελματίες της εξαπάτησης των γκάλοπ και των πάνελ, έχει οδηγήσει ήδη στο να εφευρίσκουν κοινωνική συναίνεση οι κυβερνώντες για νομοσχέδια που αφορούν ατομικά δικαιώματα, κραδαίνοντας τα τελευταία αποτελέσματα των...ερευνών.
Εισερχόμαστε λοιπόν σε μία νέα διάσταση του εικονικού, με πολύ πραγματικά και ρεαλιστικά όμως κοινωνικά αποτελέσματα.
Όπως έχει αποδειχθεί, οι επικοινωνιακές μηντιακές αυθαιρεσίες εύκολα καταρρέουν, αρκεί να βρούν απέναντι τους έναν πραγματικό δαίμονα σαν τον Τσάβες κι όχι την κυρία Αλέκα ή τον σωσία του Ασημάκη.

14 σχόλια:

Rania είπε...

Χμ νομίζω ότι έχουμε πήξει από τα κατασκευασμένα.
Τα παρατηρούν και καλά οι δημοσκόποι, τα αναδεικνύουν τα ΜΜΕ και τα σατυρίζουν οι Λαζόπουλοι.

Το Ψωλικό Εξπρές είπε...

OPOS EIPE KAI I KANELI...."ARISTERA KROTOU LAMPSIS"

KAI DEN KRIVW OTI STIN ARXI THAMPOTHIKA APO TIN TOSI LAMPSI...

OLA KALA OMWS!

fghtpower είπε...

Η "ανανεωτική" αριστερά ήταν πάντα το βασίλειο του εικονικού και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, Κουβέλης και Κωνσταντόπουλος είναι οι βασικοί μετα;πολιτευτικοί υπερασπιστές αυτών που απαξιώνουν σήμερα με την εξουσιαστική ετικέτα του κουκουλοφόρου.

Roadartist είπε...

Συμφωνώ για την Αλέκα και ..τον σωσία του Ασημάκη...(.. πώς σου ήρθε? χαχ χαχα)
Ο Τσίπρας είναι μια απογοήτευση από κάθε άποψη!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου Κ.Υ.Π. Walking. Πρέπει όμως να παραθέσω μια μικρή υποσημείωση:

Η εποχή της εικονικής πραγματικότητας στην οποία ζούμε, αν μη τι άλλο δημιουργεί -δυσανάλογες με την αντικειμενική πραγματικότητα- προσδοκίες, σε κάθε είδους οπουρτουνιστές.

Έτσι, φαντάζει εύλογο κόμματα όπως ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν εαυτούς: "ανατροπείς του πολιτικού σκηνικού σε Ελλάδα και Ευρώπη ...για τις ανάγκες των πολλών".

Εγκλωβισμένοι πλέον σε μία κενόδοξη, μεταμοντέρνα και εν τέλει ατελέσφορη πολιτική οπτική, γίνονται οι ίδιοι όμηροι των φρούδων ελπίδων τους και επόμενο είναι να μεταφράζουν ως ήττα κάθε μη-αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών...

Κοντολογίς, πολύς ο λόγος για το... τίποτα!

Vasilis Simeonidis είπε...

Ευτυχώς δε σε πολυκαταλαβαίνω!

(χα! μη βιαστείς)

Δεν παρακολουθώ μμε (και καθόλου τηλεόραση). Αυτό πολλές φορές με κάνει να αναρωτιέμαι σε ποιον κόσμο ζω; (όπως τώρα με το ποστ σου).

Ένα λινκ σε κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, το οποίο για μένα ήταν η ταφόπλακα της τηλεόρασης.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_23/02/2003_54697

Adamantia είπε...

Eντυπωσιακή ανάλυση η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί από φοιτητή Πολιτικών Επιστημών για εργασία χοχοχο!!!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Τρελό πήξιμο,Γιάννης κερνάει και Λάκης πίνει.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

anypopti
Καλώς το καμάρι μου, έτσι κι αλλιώς δεν τη χρειάζεσαι τη λάμψη.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

fghtpower
Ωραίες εποχές αυτές με τον Κωνσταντόπουλο να αγορεύει και να "ρίχνει" την κατηγορία της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών, με το σκεπτικό ότι τα μπουκάλια αναφλέγονται και δεν προκαλούν έκρηξη.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Roadartist
Είχα ανακαλύψει την ομοιότητα εδώ και καιρό,περίμενα να δω αν θα πάρουν ποσοστό 6,66 %

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Συμφωνώ ότι την είχαν ψωνίσει σε μεγάλο βαθμό κι όταν την ψωνίζεις σε συνθήκες δημοσκοπικού πολέμου χάνεις την μπάλα.
Το ενδιαφέρον σ΄αυτές τις εκλογές είναι ότι υπήρξε διεύρυνση της επικοινωνιακής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
Εκτός από το μεγαλύτερο μέρος των μμε, ελέγχει τώρα και τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων.
Πέρα από το παραμύθι της τεράστιας διαφοράς, φρόντισαν όλο το διάστημα πρίν τις εκλογές να εκτοξεύσουν τους Οικολόγους, δημιουργώντας ψευδές ρεύμα υπέρ τους με την πρόθεση να κατευθυνθούν εκεί ένα μέρος από τους "χαλαρούς" ψηφοφόρους της αριστεράς και τους ανένταχτους ψηφοφόρους διαμαρτυρίας.
Το κακό για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενώ σταδιακά δημιουργεί πολλαπλούς πυλώνες ελέγχου της κοινής γνώμης, το επικοινωνιακό του διαστημόπλοιο εξακολουθεί να κυβερνά, ένας επαγγελματίας οδηγός γαιδουροδρομιών.
Ντελάξο ντεεε.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

as eon
Νομίζω ότι σε ζηλεύω που μπορείς να μην παρακολουθείς το μμε παραλήρημα.
Πολύ καλή η παραπομπή.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Adamantia
Εχω πολύ καλύτερο στάφ για τον σςυγκεκριμένο νέο.