Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Ο ΤΥΧΕΡΑΚΙΑΣ ΜΑΡΚ


Αναζητώντας κάποια δημοσιεύματα στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μια συνέντευξη στο Βήμα του γνωστού Άγγλου ιστορικού Mark Mazower και τη διάβασα ξανά.
Ο Mazower συζητώντας για τις ιστορικές του έρευνες, αμφισβητεί ευθέως την ικανότητα της χώρας του να νικήσει (και κατά προέκταση να επιβιώσει) τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, χωρίς τη συνδρομή της τύχης που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τις λάνθασμένες κινήσεις του Άξονα που ενέπλεξαν στον πόλεμο ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση.
Καμμιά αναφορά στην "ηρωική" αγγλική αεροπορία και στη διάσημη αποφασιστικότητα των συμπατριωτών του. Αντίθετα αποστασιοποιείται εκφραστικά αλλά και ουσιαστικά απο τις κάθε είδους φανφάρες και ηθικολογίες που συσκοτίζουν την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Στα βιβλία του κυριαρχούν οι ψύχραιμες ιστορικές περιγραφές, παράλληλα με την ανάδειξη του συνολικού κοινωνικού πλαισίου που περιβάλλει τα γεγονότα.

Με λίγα λόγια μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με θέσεις και συμπεράσματα που ο συγκεκριμένος ιστορικός παραθέτει στα έργα του, το σίγουρο όμως είναι ότι πρόκειται για μιά απολύτως σύγχρονη ματιά στην επιστήμη της ιστορίας.
Μια επιστήμη που δεν εξαναγκάζεται σε απολογία απο κανένα πικραμένο και γεμάτο έπαρση μουσικοσυνθέτη, ούτε τροφοδοτεί υστερίες και ανόητες πρακτορολογίες.
Η κατασκευή συγκινήσεων και η απόκτηση "υπεροχής" με άξονα την αυθαίρετη εργολαβική διαχείρηση της οποιασδήποτε ιστορικής, πολιτικής και κοινωνικής κληρονομιάς, αληθινής ή κατά φαντασίαν, είναι ένα είδος ...διαλόγου, που ευδοκιμεί μόνο στην Ελλάδα.
Ο τυχεράκιας Μάρκ, δεν θα συναντήσει ποτέ τον αντίστοιχο Άγγλο αυτοδιορισμένο τιμητή και φύλακα άγγελο της εθνικής αξιοπρέπειας Μίκη.


Συνηθίζεται σε αρθρογραφίες και τηλεοπτικά πάνελ με θέμα τη δημόσια μέση εκπαίδευση, να γίνονται αναφορές στην ανεπάρκεια του λυκείου να προετοιμάσει και να εξοικειώσει τους μαθητές για το επόμενο στάδιο σπουδών που θα συναντήσουν στα ΑΕΙ.
Η χρήση υπολογιστών στο σχολείο, οι υποδομές σε εργαστήρια, το επίπεδο εκμάθησης ξένων γλωσσών είναι μερικές απο τις πιό συχνές αναφορές που γίνονται για να αναδείξουν το παραπάνω πρόβλημα. Για τις ιστορικές σπουδές κουβέντα.
Δεν πρόκειται για συνωμοσία, αλλά για παγιωμένο εθισμό στην ακινησία.
Ο πατριωτισμός έχει πολλούς πατέρες, η ελληνική ιστορία όμως στα σχολεία είναι ορφανή αποφεύγοντας τις εθνικές... κακοτοπιές, παραλείποντας γεγονότα ή παρουσιάζοντας τα σαν ουρανοκατέβατα, χωρίς να τα συνδέει με πρόσωπα που θέλει να μείνουν στο απυρόβλητο.


Ειδικά σε περιόδους έξαρσης των εθνικών ζητημάτων (αρχές εικοστού αιώνα , μεσοπόλεμος κλπ), η σκληρή κι ενίοτε αιματηρή καταστολή εργατικών κι αγροτικών αγώνων στο εσωτερικό της χώρας απουσιάζει σχεδόν ολοκληρωτικά κι όταν είναι παρούσα, εύκολα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χωροφυλακή και στρατός, ενεργούν περίπου με δική τους πρωτοβουλία.
Το έτσι κι αλλιώς εξωραϊσμένο καθεστώς Μεταξά φυτρώνει απο το πουθενά και είναι εντελώς άσχετο σαν κοινωνικό γεγονός, απο το θαυμασμό που έτρεφε ο Βενιζέλος και πολλοί άλλοι αστοί πολιτικοί για τα φασιστικά καθεστώτα της εποχής στην Ευρώπη.
Για τα μεταπολεμικά γεγονότα φροντίζει το σοφό αναλυτικό πρόγραμμα, απο τη στιγμή που οι μαθητές ποτέ δεν προλαβαίνουν να τα διδαχθούν.


Αν για τους ακροδεξιούς, τους συντηρητικούς και τους δημοσιογράφους "ερευνητές", ο ρόλος του εθνικού κριτή είναι επάγγελμα για απολύτως ευνόητους λόγους, οι προερχόμενοι απο την ευρύτερη αριστερά τιμητές πατριώτες, έχουν για αρωγό τους τις παλιές και δοκιμασμένες στην πράξη ιδεολογικές φόρμες. Απλώς προσαρμόζουν το περιεχόμενο τους.
Απο τη στιγμή λοιπόν που προέταξαν ιδεολογικά, ως βασικό κι επομένως στην ουσία μοναδικό
διακύβευμα για την ελληνική κοινωνία την εξέλιξη των "εθνικών ζητημάτων", με όρους κατά της παγκοσμιοποίησης, του ιμπεριαλισμού κλπ, όλα ακολουθούν τον "φυσιολογικό" δρόμο.


Μοναδικό διακύβευμα, άρα και "κεντρικό ζήτημα" που όπως τον παλιό...καλό καιρό, επιτρέπει
να "παραβλέψουμε" τα υπόλοιπα "επουσιώδη", να κάνουμε "λάθη" και να μη διστάσουμε μπροστά σε τίποτα. (ξέρει απο αυτά ο Θεοδωράκης απο την εποχή που απολάμβανε την εύνοια όσων εξόντωσαν τον Βελουχιώτη που σήμερα επικαλείται)
Για άλλες συνιστώσες του αριστερού πατριωτικού ρεύματος, το "κεντρικό ζήτημα" επιτρέπει τον θαυμασμό στην αντιμπεριαλιστική Χεζμπολά με τα γεμάτα ταμεία απο τη στήριξη των δολοφόνων της ιρανικής κυβέρνησης (αλήθεια είδε κανείς καμμιά διαμαρτυρία για τους δολοφονημένους ιρανούς διαδηλωτές), η οποία είναι επίσης αντιμπεριαλιστική!!!
Ταυτόχρονα άπαντες πανηγυρίζουν για την εκλογή Σαμαρά στη ΝΔ που είναι περίπου μιά τελευταία ευκαιρία για τη χώρα, σε συνδυασμό με κάποιους ιεράρχες που... κρατάνε ακόμα.Επίκαιρος όσο ποτέ ο Ευγένιος Αρανίτσης και οι ψυχαναλυτικές του προεκτάσεις για την κατεστημένη και διαρκώς λιβανιζόμενη απο τα μμε "μεγαλοπρέπεια" που αποτελεί αιχμή του δόρατος των τιμητών του πατριωτισμού.


16 σχόλια:

Rania είπε...

Επιτέλους ανάρτηση που αφορά και τους εκτός μπλόγκ, είχα αρχίσει να ανησυχώ.
Ούφ, οι... πατριώτες τιμητές όλων των αποχρώσεων, είναι δυστυχώς παντού.

fghttpower είπε...

Σπάνια περίπτωση εθισμού και λυσσασμένης αναζήτησης δημοσιότητας ο Θεοδωράκης.
Για τους υπόλοιπους αριστερούς πατριώτες έχω να πω ότι είναι απλά θλιβεροί αλλά κι επικίνδυνοι περισσότερο απο τους ακροδεξιούς.

aKanonisti είπε...

Αρχίζουν να με εκνευρίζουν οι αναρτήσεις σου....
Είναι τόσο τέλεια γραμμένες... που με καλύπτουν πλήρως....
Μετά την πρώτη παράγραφο... κατάλαβα που θα μας οδηγήσεις.... και χαμογέλασα όταν επιβεβαιώθηκα...

Τι σχόλιο να γράψω τώρα???
Οτι είσαι τέλειος???

Ουφ...
Θα παρεξηγηθώ στο τέλος...
ότι σε ματιάζω....
ευφυέστατε μουρλαμένε....

Ετσι απλά! είπε...

Μπράβο Κ.Υ.Π, πολύ καλό, ζουμερό και χορταστικό post! Αυτός ο ελληνικός εθνικοπατριωτισμός είναι περίεργο που δεν αναγνωρίζει ιδεολογικά σύνορα. "..Η Ελλάς είναι βιτσιόζα και ανεπανάληπτος!"
http://www.youtube.com/watch?v=k7V1KZrXrSM !!

Unknown είπε...

Ο Θεοδωράκης είναι κλασσική περίπτωση ατόμου που εργάστηκε σκληρά για την προσωπική του "παιδεια, ψωμί, ελευθερία", δε μπορεί να εμπνευσει οποιοδήποτε σκεπτόμενο συμπολίτη μας, εφόσον η μεγαλυτερή του ιδεα αίναι ο εαυτός του. Τώρα για τους υπόλοιπους (μη σκεπτόμενους) έμεις οι λοιποι πρεπει να αναδείξουμε περισσότερα αξιόπιστα πρότυπα!!Τυχερός ο Μαρκ και θαυμάσιο αρθρο!!

Ανώνυμος είπε...

Φαινόταν απο χρόνια ότι ο δεινόσαυρος της μουσικής θα ηγηθεί του "πατριωτικού μετώπου", απο την εποχή που καταδίκαζε τη Ντιλάν που είχε το "θράσος" να καταγγείλει το ξεπούλημα του Οτσαλάν.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Δεν είναι παντού, έχουν τον τρόπο και τις προσβάσεις για την προβολή τους.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

fghttpower
Όταν κάποιος δεν συναντά τις αντιδρλασεις που θα έπρεπε να υπάρχουν και ελάχιστοι αντιδρούν στην ασυλία που έχει προκαλέσει το διαρκές λιβάνισμα, τότε η μεγαλομανία του γιγαντώνεται.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

aKanonisti
Κι εγώ τώρα τι να απαντήσω.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ετσι απλά!
Ναι, είναι ο μόνος τομέας που οι συγκεκριμένοι είναι κατά των συνόρων!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Chistina
Σ΄ευχαριστώ πολύ.
Μάλλον είναι καλύτερα να αναδείξουμε το πρότυπο ότι κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με ηγεμονικούς τρόπους, βασιζόμενος στο υποτιθέμενο ειδικό βάρος των δηλώσεων του.
Ακόμα κι αν ίσχυαν όσα πιστεύει ο Θεοδωράκης για την προσωπική του πορεία, αυτό δεν σημαίνει πως αποκτά δικαιώματα τιμητή υπεράνω κριτικής.
Πόσο μάλλον που δεν ισχύουν.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Ναι ήταν η εποχή που το...πατριωτικό χρέος συναντούσε τους "ατυχείς" χειρισμούς του Πάγκαλου στην υπόθεση.

Rania είπε...

Διάβασα στο TVXS ότι πακετάρισαν ως κάθισμα Αφγανό.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Εγώ πληροφορήθηκα μέσω της ανάρτησης του μπλόγκ Utopia
http://utopia-wwwutopia.blogspot.com/

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

ΚΥΠ,
Πρόσφατα διάβασα το βιβλίο για τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ του συγκεκριμένου συγγραφέα.
Έμαθα΄, όσα δεν είχα μάθει στον προηγούμενο μισό αιώνα της ζωής μου.
Ο άνθρωπος έχει την μαγική ικανότητα να σε μεταφέρει στον χρόνο και να σου μεταδίδει την κατάσταση που επικρατεί την συγκεκριμμένη χρονική στιγμή.
Μακάρι να είχαμε την δυνατότητα αυτή και μέσα από την κατεγραμμένη ιστορία μας, από τους δικούς μας ιστορικούς.
29 θα είιμαι κάτω.
Θα τα πούμε και δια ζώσης.
Την αγάπη μου φίλε.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

epikuros
Είναι εξαιρετική περίπτωση ο τυχεράκιας Μάρκ.
Άντε να τα πούμε εδώ γιατί εμείς δεν ξεκολλάμε απο το προνομιούχο κράτος της Αθήνας.