Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΟΤΑΝ Ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ


Σε δηλώσεις του που αφορούσαν πρόσωπα και καταστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Λεωνίδας Κύρκος παρά τις επιθετικές του διαθέσεις απέναντι στον Αλαβάνο, έδειξε κρυφό καμάρι για τον χαρακτηρισμό: Τειρεσίας της αριστεράς, αλλά και απροκάλυπτη διάθεση για μια μελλοντική συμπόρευση ανανεωτικών και ...αριστερού ΠΑΣΟΚ.
Χωρίς να μπεί στον κόπο να μας πληροφορήσει τους λόγους για τους οποίους κρίνει μιά τέτοια συνεργασία ως επιβεβλημένη και θεμιτή, δήλωσε απλά ότι έχει μετανοιώσει πικρά για την παραπομπή του Α.Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο.
Ο Κύρκος είναι όντως ένας Τειρεσίας της αριστεράς, με την έννοια ότι έχει διαχειριστεί μέσω μιάς ντεμοντέ πλέον λογοκοπίας αρκετά μπλόκ ακάλυπτων πολιτικών επιταγών.


Ο Κύρκος αν και έχει...αποσυρθεί, παραμένει αγαπημένος των μμε ίσως γιατί είναι ένας απο τους πρωτοπόρους του φαινομένου που η επιστήμη της πολιτικής επικοινωνίας ονομάζει "αισθητικοποίηση της πολιτικής". Η πατρότητα του όρου ανήκει στον εξαιρετικά διορατικό για το μελλοντικό ύφος και ήθος, Walter Benjamin.
Αλησμόνητη έχει μείνει στους παλαιότερους η παρέμβαση του Λεωνίδα για τον θάνατο του Ιταλού κομμουνιστή ηγέτη Μπερλινγκουέρ, όταν στην προεκλογική ομιλία στις ευρωεκλογές του 1984 τον "αποχαιρέτησε" με μια φυσαρμόνικα να παίζει το bandiera rossa.


Η αισθητικοποίηση της πολιτικής είναι φαινόμενο παράλληλης σημασίας, με τη μεγέθυνση του ρόλου των μμε στη διαμόρφωση των κοινωνικών ισορροπιών και προταγμάτων.
Για το λόγο αυτό ακολουθεί πιστά τους κανόνες που διέπουν τα Μέσα στους τρόπους που εφαρμόζεται κι αναπαράγεται το συγκεκριμένο επικοινωνιακό μοντέλο.
Οι διαχειριστές του συναισθήματος είναι συχνά ισχυρότεροι και πιό πειστικοί, απο τους αντίστοιχους της κλασσικής ειδησεογραφίας που έτσι κι αλλιως υποχωρεί σταδιακά.
Η προβολή και η κριτική επικεντρώνονται στα πρόσωπα και όχι στο σύνολο των λειτουργιών που επιχειρούν να συνθέσουν κοινωνικές ταυτότητες και στάσεις ζωής. Έτσι στιγματίζονται πολύ εύκολα σαν ένα είδος αυτοκάθαρσης οι προσωπικές επιλογές που "ξεφεύγουν" απο το μέτρο και παράλληλα αθωώνονται όλα όσα συνιστούν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη τους. Ακόμα και τα αμιγώς πολιτικά-κοινωνικά γεγονότα, αποκτούν μία έντονη προσωπική και ...συναισθηματική οπτική ξαναγράφοντας την ιστορία αποκλειστικά με τα παραπάνω μέτρα και σταθμά, ενώ οι ρόλοι ανάμεσα στην ενημέρωση και τη διασκέδαση γίνονται εντελώς δυσδιάκριτοι (infotainment το ονομάζει η κοινωνιολογία)


Κάπως έτσι ο μαίτρ των επιχορηγήσεων Π.Βούλγαρης, αναπλάθει "συναισθηματικά" τα γεγονότα του εμφυλίου με "ψυχή βαθιά" που άρεσε πάρα πολύ στην Παναγιωταρέα και τον Πρετεντέρη και διάφοροι φλώροι πνίγονται απο μελαγχολική διάθεση γιατί η Αθήνα και η καθημερινότητα μας δεν είναι τόσο lifestyle όσο θα επιθυμούσαν. Υπάρχουν πορείες στους δρόμους και διάφοροι που περιφέρονται με κάθε είδους αιτήματα, κακοποιώντας την αισθητική μας με τις κραυγές τους και τον εντελώς ξεπερασμένο dress code τους.


Σε μιά εβδομάδα κλείνει ένας χρόνος απο τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου κι αυτό είναι μιά ακόμα αφορμή για κάποιες σκέψεις.
Το συγκεκριμένο γεγονός και οι προεκτάσεις του, απετέλεσαν πέρυσι αντικείμενο ακραίας "αισθητικοποίησης" και όσον αφορά τον νεκρό και τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και σε σχέση με όσα ακολούθησαν σε κοινωνικό επίπεδο τη δολοφονία του.
Οι διαφορές και οι διακυμάνσεις των απόψεων είναι προφανώς υπαρκτές, το γεγονός όμως παραμένει πολιτικό και αφορά ζητήματα εξουσίας και κοινωνικών αντιστάσεων, μηχανισμών καταστολής, κινημάτων,δημοκρατικών ελευθεριών (εδώ προσθέτει κι αφαιρεί ο καθένας ότι θέλει) και των οριοθετήσεων που επιθυμούμε ως κοινωνία να υπάρχουν σε όλα αυτά.
Η αποκλειστικά συναισθηματική προσέγγιση με άξονα το νεαρό της ηλικίας ή τις εμμονές στο πόσο όμοιος με "όλα τα παιδιά" ήταν ο Γρηγορόπουλος, συνιστούν απαξίωση στις επιλογές του και την ικανότητα του να τις υποστηρίξει, είτε γιατί υπερτονίζεται η εφηβική του ιδιότητα που παραπέμπει σε μιά μεταβατική ηλικία που σύντομα θα "σοβαρευτεί", είτε γιατί η σπουδή να χαρακτηριστεί "φυσιολογικό παιδί" δεν μεγεθύνει την αδικία του εγκλήματος, απλά κατηγοριοποιεί αυθαίρετα τη νεολαία σε φυσιολογική και μη.


Η επιμονή στην ανάγνωση πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων στην πραγματική τους υπόσταση δεν αναιρεί τη σημασία τους, ούτε εμποδίζει το συναίσθημα.
Αντίθετα είναι σε θέση να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ξανά την αξία του σκέφτομαι συλλογικά και ακυρώνω τα τεχνάσματα των διαχειριστών της επικοινωνίας.



Κι ένα τραγουδάκι που νομίζω ότι αν και παλιό, ταιριάζει πολύ στις μέρες μας.
Οι στίχοι εδώ.



27 σχόλια:

Rania είπε...

Κυβέρνηση γρίπης και διάφοροι ταμιφλούδες της επικοινωνίας.

aKanonisti είπε...

Αν κατάλαβα καλα...
λίγο πολύ μας λες...
πως για τον Ψωμιάdes...
φταίει ο Κύρκος....

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

(καλά κάνω και δεν συμπαθώ τον τρελόγερο....)

Roadartist είπε...

Από το κακό στο χειρότερο πάμε.
1 χρόνια μετά τα περσινά και όλα είναι όχι απλά ίδια..αλλά χειρότερα!
Το πιο ανησυχητικό είναι η παράνοια του Έλληνα, που δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται.. Δεν βλέπει τι έρχεται..
Αν τα σκεφτείς όλα όσα ζούμε θα τρελαθείς.. Στην τρελή λοιπόν να το ρίξουμε μήπως 'σωθούμε'. Φιλάκια κυπ.

fghttpower είπε...

ΧΑ ΧΑ ΧΑ τι μου θύμισες τώρα...
Όντως ο Κύρκος είναι ο πρώτος διδάξας της αισθητικοποίησης της πολιτικής.
Σήμερα βέβαια είναι ένα κακιασμένο ζόμπυ επειδή τον αφήνει στο περιθώριο το νεανικό αιματάκι του Τσίπρα.
Ούτε μια επίσκεψη με ένα κουτί σοκολατάκια Leonidas.

Αntidrasex είπε...

Εξαιρετικό κείμενο... κλαπ κλαπ κλαπ (ακανόνιστη, και εδώ εσύ? τς τς τς)

manetarius είπε...

Δεν έχω λόγια...

(είμαι έτοιμη να σας παραχωρήσω τη θέση μου στο κόμμα!)

inborn-c είπε...

Αυτό που λες για αισθητικοποίηση η αλήθεια είναι ότι η αριστερά το έχει ευτυχώς λιγότερο. Εχει όμως δυο βαρβάτα νούμερα, τον Κύρκο και τον Θεοδωράκη.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Ο μεταλλαγμένος ΓΑΠ και ο Λεωνίδας που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

aKanonisti
Ο Ψωμιάδης είναι σύνθετο φαινόμενο, ενίοτε και σύνθετο - δίδυμο με καλές πιθανότητες να κερδίσει και την επόμενη γαϊδουροδρομία.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Roadartist
Ο φραπόγαλος στην κυβέρνηση κι ο ξινόγαλος αντιπολίτευση, δύσκολα τα πράγματα.
Τα σκέφτομαι όλα όσα ζούμε και χαίρομαι που θεωρείς νορμάλ την κλινική μου εικόνα.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

fghttpower
Πρέπει να τον επισκεφτεί ο Τσίπρας τον Λεωνίδα, να τον διδάξει τον τρόπο που τηρουμένων των αναλογιών της εποχής το ΚΚΕ εσωτερικού είχε χειρότερα ποσοστά απο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

antidrasi+sex
Αντισυστημική Αριστερά Ο.Κ, Αντιθεσμική όμως όχι.
Η Ακανόνιστη είναι θεσμός.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

manetarius
Εξαιρετικά τιμητικά τα λόγια σας, το θέμα είναι τι λέει ο Πατερούλης.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

inborn-c
Υπάρχουν κι άλλα νούμερα,δυσδιάκριτα τα όρια ανίας και άνοιας.

Roadartist είπε...

xaxxaxaxaaxxaaxxa να σου πω, εσύ μια χαρά ζεις!! Άντε μην αρχίσω.. αν και μετά τη φωτο του μητσοτάκη πάνω πάνω στο ποστ σου.. δε σε βλέπω καθόλου καλά..!!!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Roadartist
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τον Κώστα, όλα τα πλάσματα της νύχτας είναι καλοδεχούμενα εδώ μέσα.

manetarius είπε...

Τον Πατερούλη τον ρώτησα... συμφωνεί ο αθεόφοβος! Έτσι κι αλλιώς, λέει, αυτοδιορισμένη ήμουν... άκου τώρα κακοήθιες... μ' αυτά και μ' αυτά έπεσε η κυβέρνηση του... του έριξε κι ο Αγγελόπουλος το αγαλμα!

(έβαλα τα χεράκια μου κι έβγαλα τα ματάκια μου!)

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

manetarius
Aκόμα κι έτσι θα χρειαστεί έκτακτο συνέδριο σε καμμιά ψαροταβέρνα με κοκορέτσια.

kostaslogh είπε...

από μια άποψη η φυσαρμόνικα παίζει όλα τα είδη ,αρκεί βέβαια να υπάρχει το ανάλογο κέφι , και προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με το πιάνο ,όπου σε βρίσκουν ευκολότερα όταν σε πυροβολούν!

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

kostaslogh
Δεν τολμώ να ρωτήσω αν υπάρχει σαλούν στη Θεσσαλονίκη γιατί θα παρέμβει η Ακανόνιστη και θα πεί ότι υπήρχε ένα αλλά...έκλεισε.

aKanonisti είπε...

Και όμως υπήρχε!!!!
Το καφέ αμερικέν.. στο οποίο αρχικά ήταν μέτοχος ο Ψωμιάdes.....

Και ναι.....
ΕΚΛΕΙΣΕ!!!!!!!!!!!

(δεν πήγαινα όμως... για να μην τον ενισχύσω οικονομικα....)

Υ.Γ. Επίτηδες το κάνεις?????

:-)))))

Artanis είπε...

Καλά λένε, οι πολιτικοί και οι ηθοποιοί (και οι τραγουδιστές) δεν ξέρουν πότε πρέπει να αποσυρθούν...Και η νεανική άγνοια, γίνεται γεροντική άνοια...
Τα λέμε, καλό μήνα...

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

aKanonisti
Απλά αναδεικνείω ένα απο τα πολλά ταλέντα σου.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Artanis
Καλό μήνα επίσης. Δύο απο τα πλέον κακοποιημένα διαχρονικά ονόματα είναι ο Νέστορας (συνήθως οι μμέδες περιγράφουν κάποιον υπέργηρο πολιτικό που αυτόματα κι αυθαίρετα απέκτησε "σοφία" λόγω ηλικίας) και η Σίβυλλα (χρησιμοποιείται για κάθε δήθεν συμβολική παπάρα που εκστομίζουν διάφοροι διάσημοι)

aKanonisti είπε...

Είσαι η Βίκυ Καγιά των βλογκςςςς???
Χαχαχαχαχαχαχαχα
Και αναδεικνύεις το νεΞττ Βλογ Μοδελ???

(προβόκα στην προβόκα)

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

aKanonist
Για την ακρίβεια είμαι η Βίκυ Σκαγιά των βλόγ γιατί η γιαγιά μου υποστήριζε για πολλά χρόνια, ότι είμαι σκαγιωμένος.

ΧΑ, ΠΡΟΒΟΚΆΤΣΙΕΣ...

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥ...

Αντωνης είπε...

Αν και επιφυλάσσομαι για το σκέλος που αφορά την ταινία του Βούλγαρη (επειδή δεν την έχω δει), όλα τα υπόλοιπα είναι spot on. Πολύ διορατική ανάρτηση.