Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Ο... ΠΑΝΕΛΙΣΜΟΣ

Το Βήμα της Κυριακής, μία απο τις εφημερίδες που έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ και χρόνια στην παραγωγή και αναπαραγωγή απόψεων για την "επιτακτική ανάγκη" να ακολουθήσουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική με πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η εφημερίδα με τις αναρίθμητες Πρετεντεριάδες που λοιδωρούν κάθε απεργία, πραγματοποιεί την επόμενη Κυριακή μιά σημαντική... προσφορά στους αναγνώστες της.
Προσφέρει την ταινία που σκηνοθέτησε ο Όλιβερ Στόουν για τον Φ. Κάστρο και δύο βιβλία του Κάρλ Μάρξ (Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος και 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη)
Χθές σε ειδική τελετή του ΔΟΛ, το πάνελ (Βώκος, Ανδρουλάκης και Αλαβάνος) συνέδραμαν τον Παντελή Καψή στην παρουσίαση.
Θα μπορούσε να είναι επίδειξη μαύρου χιούμορ, δεν είναι όμως τίποτα παραπάνω απο άσκηση βασικών κανόνων επικοινωνίας απο αυτούς που συντηρούν κι αναπαράγουν για τα μμε, την αδιαμφισβήτητη επιρροή και παντοδυναμία τους.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Baudrillard στο βιβλίο του: Η έκσταση της επικοινωνίας (εκδόσεις Καρδαμίτσα), ο σχιζοφρενής δεν χαρακτηρίζεται απο την απώλεια της επαφής του με το περιβάλλον στο οποίο ζεί, αλλά απο την μετατροπή του σε προτζέκτορα του συνόλου των κοινωνικών προβολών, χωρίς τη δυνατότητα διαχείρισης τους.
"Ο σχιζοφρενής δεν μπορεί να δημιουργήσει τα όρια αυτής της ίδιας της ύπαρξης του, δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει τον εαυτό του σαν καθρέφτη. Γίνεται μιά καθαρή οθόνη, μιά καθαρή επιφάνεια επαναρρόφησης των δικτύων που εισρέουν."
Κάπως έτσι λοιπόν επιτυγχάνεται η κοινή συνείδηση θεατή και Μέσων, κάπως έτσι όταν μιά σειρά απο επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα απαιτούν να πάρουμε θέση, η ομιλία μας γίνεται μηχανική και σχεδόν απόλυτα αναπαραγωγική της παραληρηματικής γλώσσας των μμε και των προτεραιοτήτων του κοινωνικού ελέγχου.


Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί στα ελληνικά μμε τόσο η πίεση προς την κυβέρνηση για να παρθούν τα "αναγκαία μέτρα", όσο και ο βομβαρδισμός μας απο τις επιπτώσεις τους.
Αναλαμβάνοντας ταυτόχρονο ρόλο κατήγορου και συνηγόρου σε καταιγιστικούς ρυθμούς δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να ενισχύουν τον ρόλο του κατόχου μαχαιριού και πεπονιού που ήδη διαθέτουν και να μας... δανείζουν με υψηλότατα spreads τα επιχειρήματα των διαλόγων στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Με παρόμοιο τρόπο η υστερία των ελληνικών μμε για την οικονομική κρίση, τροφοδοτεί τα σενάρια των συναδέλφων τους στο εξωτερικό και στη συνέχεια μεταμφιέζεται σε φύλακα άγγελο της...εθνικής αξιοπρέπειας.
Κουβέντα να γίνεται, οι πιέσεις να αυξάνουν και να δημιουργούνται πρόσφοροι εχθροί για την τηλεοπτική και πληκτρολογική εκτόνωση της κοινής γνώμης.
Απο εκεί και πέρα κάθε συζήτηση εκτός Μέσων σε κοινωνικό επίπεδο, απο τη στιγμή που αποδέχεται τη θεματολογία που εκείνα έχουν επιλέξει, αποκτά μικρή σημασία ανεξάρτητα απο τα μεγέθη των διαφωνιών.
Αυτή η πραγματικότητα έχει πολύ σπάνιες εξαιρέσεις και αφορά φυσικά τους συστηματικούς χρήστες (πρωινή ζώνη, μεσημεριανάδικα, κεντρικά δελτία ειδήσεων), τους αποκλειστικούς χρήστες ψυχότροπων ελαφρών life style ναρκωτικών, αλλά και όσους συχνά υπερεκτιμούν τη μεθαδόνη που παρέχει το ιντερνετ. Αυτή η αδιάκοπη ανακύκλωση συγκεκριμένου υλικού πληροφόρησης, η μετατροπή μας σε οθόνες που το αναπαράγουν με κεκτημένη ταχύτητα είναι το λυκόφως της σκέψης και της κριτικής μας ικανότητας.


Όσο λοιπόν τα μμε θα καθορίζουν το είδος, την ένταση και τη θεματολογία των δημόσιων συζητήσεων της κοινωνίας, θα εξακολουθούν να κατασκευάζουν την πραγματικότητα που επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους (και μέλη του διευρυμένου Σ.Ε.Β. δεν θα βαρεθώ να το λέω)
Στην αποδοχή αυτών των κανόνων πληροφόρησης κρύβεται η σχιζοφρενική αδυναμία της κοινωνίας να αξιολογήσει τα ζητήματα που την αφορούν, στην αποδοχή της προτροπής του παρουσιαστή να δούνε οι καλεσμένοι του πάνελ το ρεπορτάζ και να σχολιάσουν πάνω σ΄αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η παραίτηση του κόσμου και οι... μικρότερες του αναμενομένου συμμετοχές στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις . Η μόνη αλήθεια που ποτέ δεν θα αμφισβητηθεί στη ροή της συζήτησης είναι η αλήθεια του μονταρισμένου ρεπορτάζ, γιατί λοιπόν κάποιος να βγεί στους δρόμους όταν η "αλήθεια" είναι σπίτι του και πως να πείσει η Αριστερά τους πολίτες να εναντιωθούν ριζικά σε ένα σύστημα που παράγει οικονομικές κρίσεις που τελικά πληρώνουν οι ίδιοι όταν ενδιαφέρεται για την προστασία "των κεκτημένων" χωρίς ποτέ να ασκεί κριτική σε ποιό καταναλωτικό μοντέλο τα διοχετεύουν οι εργαζόμενοι.
Μήπως είναι το ίδιο άραγε μ΄αυτό που τα κανάλια μετράνε καθημερινά τις επιπτώσεις απο την ύφεση στα αληθινά τους ρεπορτάζ (βενζίνη, σούπερμάρκετ, νυχτερινά κέντρα, κάρτες και δάνεια). Μικρή διακοπή για διαφημίσεις, όχι ακριβώς, τα σπότ και οι χορηγοί είναι το κυρίως πιάτο της ενημέρωσης και οι πειθήνιοι καλεσμένοι των πάνελ το αληθινό και ουσιαστικό διαφημιστικό τρέηλερ.

31 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

όχι μόνο η νύχτα είναι μακριά. και η μέρα ακόμα μακρύτερα. συμβαίνουν τόσα εξοργιστικά που το μόνο που καταφέρνουν(με) είναι να κοιτάμε με απάθεια. ακριβώς γιατί είναι τόσο εξοργιστικά.
και μέσα σε όλα αυτά το μόνο που την νοιάζει την εκκλησία είναι αν χιουμοριστικά αποκαλούν τον άνθιμο μπάτμαν και στέλνει εξώδικα σε εκπομπές αντί να μοιράζει την απίστευτη περιουσία της σε αυτούς από όπου την πήρε στην τελική και να βοηθήσει το όποιο κράτος. και το μόνο που το νοιάζει αυτό που το λένε εσρ είναι ο "νόμος περί ανηλίκων" με το στρέιτ στόρυ και όχι το πώς πού γιατί το έκανε η όποια τζούλια που τα μεμέ και τα πισινά της κατακλύσαν τα μεσημεριανά όλα.
χάνουμε το χιούμορ μας και χωρίς χιούμορ και χαμόγελο δεν πάμε πουθενά.
ίσως άσχετο το σχόλιο μα παραστράτησα και είδα πολύ τηλεόραση αυτές τις μέρες.
από αύριο θα κρυφτώ στην αυλή γιατί δεν ξέρω πλέον πώς αλλιώς να αντιδράσω σε όλον αυτόν τον σερβιρισμένο και προδιαγραμμένο παραλογισμό.

Rania είπε...

Η Αριστερά χαϊδεύει κι αυτή τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της και αποφεύγει όσο μπορεί να είναι δυσάρεστη.
Όλοι οι μικρομεσαίοι είναι εξ ορισμού καλοί και σωστοί ή στη χειρότερη παραστρατημένοι με καλές προθέσεις. Ο εργασιακός ΜΕσαίωνας όμως για μετανάστες και Έλληνες δεν είναι αποκλειστικό έργο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Βρώμικα παιχνίδια..
Επιστημονικά μελετημένα..
Μπράβο σου ..θα ήθελα να μπορούσα να γράψω κάτι παρόμοιο

(πάλι ή συμμετοχή μου σε κινητοποίηση κάτω από σημαία
Ένοιωθα να σέρνομαι χωρίς να μπορώ να αντιδράσω)

Χαιρετώ και προσυπογράφω

Ανώνυμος είπε...

Και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει ότι η Bild είναι κάτι σαν Εσπρέσο της Γερμανίας, τα χοντραίνουν επίτηδες για να πούμε οτι μας την πεφτουν οι ξένοι και να γίνει συνέναιση.

Squeaky είπε...

Για αυτό κι εμείς κόψαμε πλέον εντελώς την τηλεόραση.
Μας χαλάει άσχημα....
Και με τις εφημερίδες, δεν έχουμε πολλά πολλά, επίσης.

kostaslogh είπε...

όχι ,εγώ βλέπω Πρετεντέρη,ενημερώνομαι φιλτράροντας τα λεγόμενα,ρίχνω τα μπινελίκια μου,φτιάχνομαι και γίνομαι πιο εκδηλωτικός!

manetarius είπε...

Ζούμε το Τρούμαν Σόου!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΟΣ είπε...

Καλός γνώστης της ιστορίας
και του πεπρωμένου του
ο σύγχρονος του καναπέ
υπάκουος νομιμόφρων πολίτης
ξανακοιμήθηκε βαθιά
τασσόμενος υπερ
της παγκοσμιοποίησης του ύπνου
και της ελευθερίας του ανεπίληπτου
Μορφέως.

Φίλε μου καλέ και αγαπημένε.
Μακριά από όσα συμβαίνουν, σήμερα θα αναζητήσω την λύτρωση στην δική μου πανσέληνο.
Αστέρι μου φεγγάρι μου....
Θ' αντισταθώ με την γλώσσα των ποιητών Αργύρη Μπαρή(απ' όπου και το παραπάνω),Τόλη Νικηφόρου, Απόστολου Λυκεσά και όποιον άλλο συναντήσω και έχει κάτι να μοας πει.
Καλημέρα παλληκάρι.

fghttpower είπε...

Η πίεση που ασκούν τα ελληνικά ΜΜΕ των μεγαλοεργολάβων και εφοπλιστών για να περάσουν τα πιό ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα είναι αφόρητη και καλά σχεδιασμένη επι χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο που οι επιπτώσεις στην κοινωνία αναφέρονται πάντα σαν επιπτώσεις στον καταναλωτή γιατί έτσι μόνο μας βλέπουν, ούτε η προσπάθεια εθισμού μας ότι οι πιό αδικημένοι Ελληνες είναι η υπερταξική ομάδα των οδηγών που μποτιλιάρονται στις κινητοποιήσεις.

inborn-c είπε...

Ένας παλιός στίχος του Σαββόπουλου λέει, μπορεί κανίβαλος ποτέ να εκπροσωπήσει τάχα,όλους τους φίλους τους παλιούς που έχει στη στομάχα;
Δεν μπορεί.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

b|a|s|n\i/a
Επίμονε κηπουρέ μου κανένα σχόλιο δεν είναι άσχετο, είναι μια καταγραφή το πως βιώνει ο καθένας μας τις επικοινωνιακές παρεμβολές σε σχέση με την πραγματική ζωή.
Σημασία έχει πάνω απο όλα να καλλιεργούμε τον κήπο μας λέει ο Βολταίρος στο διαχρονικά επίκαιρο βιβλίο του Καντιτ, κι έχει δίκιο.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Έτσι είναι, μ΄αυτό τον τρόπο πολλοί συμπολίτες μας το έχουν δίπορτο και τρίπορτο.
Και έχουν αναπτύξει δράσεις κάθε άλλο παρά αριστερές και απολαμβάνουν ένα είδος ασυλίας που προκύπτει απο πρακτικές προσκολλημένες είτε σε ονειρώξεις του παρελθόντος, είτε σε σχέσεις πολιτικής εξάρτησης.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

ελιτσα
Όλοι κατά καιρούς έχουμε αισθανθεί να σερνόμαστε κάτω απο κάποιου είδους σημαία.
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το κείμενο μου έβγαινε μεγαλύτερο σεντόνι και το πάλεψα να το μαζέψω.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Πάντοτε ο εξωτερικός και εσωτερικός εχθρός είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στις εξουσίες γι αυτό και έχουν ανεπτυγμένη εφευρετικότητα σ αυτό το θέμα.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

TRIP
Μπράβο σας παιδιά μου, εχει σίγουρα σημαντική συμβολή σ΄αυτό και η μικρή Νεφέλη, σαν παρουσία αλλά και σαν καταμερισμός δραστηριοτήτων σ΄αυτό που ονομάζεται ποιοτικός χρόνος.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

kostaslogh
Να βλέπεις περισσότερο, αν είναι πηγή εκτόνωσης αλλά και έμπνευσης για κρεμάλες, καρμανιόλες κι όλα τα τελευταία αξεσουάρ στο μπλόγκ σου, μάλλον αυτή η χρήση της ενημέρωσης σε κρατάει σε φόρμα.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

manetarius
Σε συνεχείς επαναλήψεις και ριμέϊκ.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

epikuros
Καλλημέρα φίλε Βαγγέλη, είναι σπουδαίο φάρμακο οι ποιητές και πάντα αποτελεσματικό.
Μ΄αρέσει πολύ ο Τόλης Νικηφόρου.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

fghttpower
Ο ελεύθερος χρόνος για παράδειγμα και η αξιοποίηση του δεν αποτελεί πρόβλημα για αυτούς, η καθημερινή επανάληψη των ίδιων κλισέ απο ότι φαίνεται αποδίδει.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Κι αμέσως χέρια με τραβού γραμμή στο κυλικείο, όμως ξυπνάω ευτυχώς στο κρίσιμο σημείο.

Ranis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Rania είπε...

Οι εκλογές μαντινάδα,ρεζέρβα 1979,το βρήκα,οκτώ χρόνια πρίν γεννηθω!

aKanonisti είπε...

Βέβαια δεν είναι και σωστό να μην τα παρακολουθείς....γιατί τότε δεν θα καταλαβαίνεις το παιχνίδι τους....

Πρέπει πάντα να μελετάς τον αντίπαλο.... και να οργανώνεις τη δική σου στρατηγική....

Η Αριστερά γενικότερα, κοιτάζει αφ'υψηλού όλο αυτό το παιχνίδι... συμμετέχοντας μόνο όταν την συμφέρει... και ποτέ για τον σωστό λόγο....

Μόνο ένας πανέξυπνος πόντιος... έκανε τα media να δουλεύουν για αυτόν... και από ασήμαντος καλτσοέμπορος... έγινε ίδαλμα.. και Ζορρό....

:-))))

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ είπε...

ζήτω το ίντερνετ.


εμμ

όντως έχουμε χάσει το ενδιαφέρον, που η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει να ξέρω αν το είχαμε ποτέ

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Το ξέρουμε ότι είσαι μικρή αλλά πάντα ετοιμοπόλεμη.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

aKanonisti
Ναι κάποιοι δυστυχώς νομίζουν ότι δεν είναι μέρος του παιχνιδιού, κάποιοι το ξέρουν και δεν τους νοιάζει.
Ο Ζορρό ξέρει καλά τους κανόνες δημοσιότητας και η κουτοπονηριά του αναδεικνύεται σε μέγιστο πλεονέκτημα.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

ΦΛΕΓΟΜΕΝΟΣ
Ενδιαφέρον υπάρχει, τι είδους και με ποιούς όρους είναι όμως το θέμα.

Αντίλογος είπε...

Εξαιρετικο..Μονο που δεν πλανιεται αλλα μας έχει κατσει στο σβερκο..

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Αντίλογος
Αλήθεια είναι ότι μας έχει κάτσει στο σβέρκο, είναι η λογική συνέχεια της επιδείνωσης του αυχενικού που μας κληροδότησε η ανεξέλεγκτη έκθεση στις οθόνες.

Artanis είπε...

Μπα, εγώ είμαι μακριά, και παρόλο που είμαι συνέχεια στο νετ, πάντα χάνω κάτι από τις εξελίξεις...
Τηλεόραση (Ελληνική) δεν έχω...
καλημέρες...

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Artanis
Κερδίζεις θέλεις να πείς, γλυτώνεις τον βομβαρδισμό που τρώμε εμείς.
Καλησπέρες.