Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΩ

Η αίσθηση της χρεοκοπίας ενός ολόκληρου θεσμικού και ψυχικού κόσμου, τουλάχιστον όπως τον ξέραμε, προκαλεί αυτό το πελώριο κύμα των απολογισμών· είναι σαν να κλείνουμε ταμείο ή σαν την «ταινία» που περνάει μπροστά απ' τα μάτια του ετοιμοθάνατου, όπου ανακεφαλαιώνονται τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του.



Με τις φράσεις αυτές ξεκινούσε το κείμενο του Ευγένιου Αρανίτση την περασμένη Κυριακή στην Ελευθεροτυπία, αναφερόμενο στην αλλοίωση και την καταστροφή της συλλογικής μνήμης σαν βασικής παραμέτρου για τον κοινωνικό έλεγχο και την επαναγραφή της ιστορίας.
Η συλλογική μνήμη φιλτράρεται αποτελεσματικά σε καθημερινό επίπεδο απο τα τηλεοπτικά κανάλια, κατασκευάζεται με δομικά υλικά τη σκηνοθετημένη ροή λόγου και εικόνας.
Κάθε δελτίο ειδήσεων είναι ένα μικρό διαμεσολαβητικό αριστούργημα.
Τα πρωτοσέλιδα και η έντυπη διαδοχή των ειδήσεων, δεν είναι περισσότερο αθώα απο τα ηλεκτρονικά μμε, απλά η αντικειμενική τους δυσκινησία τα θέτει σε δεύτερη μοίρα.




Η τηλεοπτική εκλογική διαδικασία, μάλλον αποτελεί το πιό αντιπροσωπευτικό δείγμα των αποχαυνωτικών απολογισμών. Δημοσκόποι,αναλυτές δημοσιογράφοι και εμβόλιμα ρεπορτάζ καθορίζουν το σύνολο σχεδόν της πολιτικής πλατφόρμας κάθε αναμέτρησης.
Κι αν αυτό θεωρείται απόλυτα συμβατό, με την ιδιότητα των κακών λύκων του επάρατου δικομματισμού, δεν στερείται σημασίας ο συμπληρωματικός ρόλος που αναλαμβάνουν οι καθόλου αθώες "κοκκινοσκουφίτσες".
Είναι φανερό ότι η "ανυπακοή" και ο "ριζοσπαστισμός", εκδηλώνονται ευκολότερα απέναντι στην Ε.Ε , το ΝΑΤΟ και τον Αλμούνια, παρά απέναντι στο Μέγκα και την κάθε MRB.





Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι όλα αυτά. Αλλωστε η συχνή αναφορά της αριστεράς στην ανάγκη ανάληψης παρεμβατικών δράσεων απο το κράτος, δεν οφείλεται σε κάποια ιδιαίτερα επίμονη σοσιαλιστική διαστροφή, που ξεχωρίζει εντελώς ανιστόρητα το κεφάλαιο απο τους μηχανισμούς του.
Αντίθετα πρόκειται για τη ρομαντική νοσταλγία της Κευνσιανής ρύθμισης που σταδιακά εκτόπισε ο νεοφιλευθερισμός και η οποία περιελάμβανε ως παράγοντα ισορροπίας του συστήματος, τον ενεργό ρόλο της αριστεράς μέσω ενός ελεγχόμενου κι εθιμοτυπικού στην ουσία του, συνδικαλισμού. Οι καιροί άλλαξαν όμως μαζί με το μοντέλο διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα ο ρόλος των αριστερών κομμάτων να υποβαθμιστεί και να ξεπέσουν στην ελαστική εργασία και την... προσωπική διαπραγμάτευση.
Ανάλογα με την προσφορά και την προσαρμογή σου αμοίβεσαι.
Κάπως έτσι ο κατά φαντασίαν εξεγερτικός Δεκέμβρης του Αλέξη, μοιάζει όσο περνάει ο καιρός
με τον Δεκέμβρη της Αλέκας και την επίδειξη καθεστωτικής νομιμοφροσύνης του ΚΚΕ.
Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν τα κοινοβουλευτικά μπόνους, θα είναι ανάλογα της ευέλικτης παραγωγικότητας.
Έτσι κι αλλιώς μετά από αυτές τις εκλογές θα αναδειχθούν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα στο πολύ κοντινό μέλλον, ζητήματα κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, όχι απαραίτητα όπως τα γνωρίσαμε ως τώρα. Η καπιταλιστική αναδιάρθρωση του 2008, η "κρίση" όπως την ονομάζουν τα ΜΜΕ όχι απλά θα είναι παρούσα στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, αλλά το πιθανότερο είναι το σκηνικό να αποκτήσει καινούριους πρωταγωνιστές (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τους οποίους έχουμε συνηθίσει (στη Γηραιά Ήπειρο) ως δεύτερους και περιφερειακούς. Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα είναι απλά ένα κομμάτι του επερχόμενου πάζλ και όχι βασικότατη παράμετρος σ αυτές τις παρεμβάσεις και τις αναδιατάξεις που θα προκαλέσουν οι συγκεκριμένες εξελιξεις,  πιάνεται αδιάβαστος, κάτι που στην εποχή μας είναι περίπου συνώνυμο του ηλίθιος.

23 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

να θυμηθώ να μην σκέφτομαι. καθώς όσο σκέφτομαι τόσο πιόνι αισθάνομαι σε ένα θέατρο παραλόγου. και θέλω να μείνω λογικός. ή όχι;

Rania είπε...

Γιαλαντζί αριστεροί της τηλεόρασης κάνουν πως δεν ξέρουν ότι οι Καρατζαφύρερ εκτός απο τα κανάλια, είναι και στους δρόμους για σαφάρι μεταναστών.
Πρώτα υπογράφουμε για Μάαστριχτ και Σέγκεν και μετά το παίζουμε κατά της ελαστικής εργασίας και υπέρ των μεταναστών.

kostaslogh είπε...

Πολλές φορές όταν διψώ,τρώω κάτι γλυκό για να επιτείνω τη δίψα και να απολαύσω στον μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό το νερό.
Κάπως έτσι θα πάω να ψηφίσω.
Πιστεύω ότι οι καταστάσεις δεν αλλάζουν με την ψήφο και τις κυβερνήσεις με τις αντιπολιτεύσεις τους που εκλέγονται,αλλάζουν απ ΄τους ίδιους τους λαούς με άλλες διαδικασίες!
Δέν έχει ωριμάσει όμως ακόμα ο λαός για κάτι τέτοιο!

fghttpower είπε...

Πάντως για θέματα δημόσιας τάξης είναι απίστευτο το πόσι διακομματικό θαυμασμό συγκεντρώνει το ΚΚΕ και το ακούει κανείς καθημερινά.
Με το σπαθί τους κέρδισαν τα...παράσημα.

Επίκουρος Ιατρός Ψυχιατρικής είπε...

Αγαπητέ μου πελάτα,

Θα σας δώκω εγώ κάτι ωραιότατα χαπάκια, που εκείνη την αποφράδα μέρα, όχι μόνο θα ξεχάσετε να πάτε να ψηφίσετε αλλά θα νομίζετε οτι είστε ακόμα στην εποχή της μεταπολίτευσης!

(τα έχω δώσει στην manetarius κάτι μέρες τώρα κι έχει ξεχάσει οτι έχει βλογ... τεχνολογικά είναι ακόμα στην εποχή του Γουντστοκ!)

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο μηδενισμός απέναντι στην Αριστερά και τα όποια λάθη της νομίζεις ότι οδηγεί κάπου;

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

b|a|s|n\i/a
Δυστυχώς θα σκέφτεσαι όσο κι αν προσπαθείς για το αντίθετο.
Έτσι κι αλλιώς αφημένοι είμαστε στον παραλογισμό και μάλιστα έναν εντελώς δικό τους παραλογισμό.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Rania
Σε λίγο αν συνεχιστεί έτσι και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όσων έχουν απομείνει, οι δρόμοι θα ανήκουν σχεδόν αποκλειστικά, στους μπάτσους και στις παρεούλες των φασιστών που βγαίνουν για να ...διασκεδάσουν τις νύχτες.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Δεν τον βλέπω να ωριμάζει τον λαό.
Όπως όλα τα προιόντα ψυγείου, σαπίζει απ΄ευθείας.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

fghttpower
Έχουν δώσει μ΄επιτυχία τις εξετάσεις 35 χρόνια τώρα.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Επίκουρος Ιατρός Ψυχιατρικής
Κατάλαβα.
Γούντστοκ και παραισθησιογόνα μανιτάρια.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Οδηγεί σε χρήσιμες διαπιστώσεις που καθορίζουν απόψεις και στάσεις.
Όσο κι αν κάποιοι διαφωνούν με παρόμοιες απόψεις, η αριστερά ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, έχει αναμφίβολη χρησιμότητα και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα.

Ανώνυμος είπε...

Η προσαρμογή του Σύριζα και του ΚΚΕ στα υπάρχοντα δεδομένα της tv είναι αναγκαία για την επικοινωνιακή τους επιβίωση που έτσι κι αλλιώς υφίσταται πολλαπλούς αποκλεισμούς αποι τα ιδιωτικά κανάλια.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roadartist είπε...

Να θυμηθώ να ασχοληθώ με άλλα πράγματα τις επόμενες μέρες, τίποτα δεν θα αλλάξει!!

aKanonisti είπε...

Δεν προσαρμόζεται μονο η συμπεριφορά της αριστεράς...αλλά και ο τρόπος θεώρησης και σκέψης...
Αυτό έγινε ολοφάνερο με την κατάπτυστη ιστορία λογοκρισίας του Κοροβέση... και τους καρεκλοκαυγάδες...

Το μόνο που με κάνει να μην απέχω.. είναι ότι όλα τα άτομα που με αηδιάζουν θα πάνε να ψηφίσουν δαγκωτό....

Ε όχι... δεν θα τους περάσει...
Θα βρούνε μέσα στην κάλπη αντίλογο...
(και ας μην είναι αποτελεσματικός)

:-)))

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Ανώνυμος
Αυτές οι προσαρμογές λοιπόν είναι αναγκαίο κακό κατά τη γνώμη σου.
Το αναγκαίο καλό δεν βλέπω κάπου όσο κι αν προσπαθώ.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

Roadartist
Να ασχοληθείς βέβαια, ο ελεύθερος μας χρόνος είναι πολύτιμος και πρέπει να τον ξοδεύουμε σ΄αυτά που πραγματικά επιθυμούμε.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

aKanonisti
V for Vendetta λοιπόν.
ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ

Pastaflora είπε...

Από τη μια έχω μια τεράστια αίσθηση ματαιότητας. Από την άλλη όταν βλέπω τους γέρους των διπλανών γηροκομείων να πηγαίνουν στις κάλπες με το ψηφοδέλτιο στην τσέπη πάνω στα αναπηρικά καροτσάκια, κάτι μου λέει ότι επιβάλλεται να αντιδράσω...

manetarius είπε...

Εδώ είμαι κι εγώ!
Θα ψηφίσω Πατερούλη δαγκωτό!

τι εννοείτε δεν ζει πια... προχθές είμασταν μαζί στο Γούντστοκ και τα πίναμε παρέα με τον Χέντριξ!

(αυτά τα χάπια που μου έδωσε ο γιατρός κάνουν θαύματα!)

υ.γ. η λεκτική επαλήθευση :disco (δεν πιστεύω να με εμπαίζετε... γιατί δεν μπορώ από το Γουντστοκ να μεταβώ στην disco... από τη μια μέρα στην άλλη!)

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

pastaflora
Ουδείς ψόγος αγαπητή ιστοσαλονίστ για τον τρόπο που επιλέγετε να αντιμετωπίσετε την αίσθηση ματαιότητας.
Διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης, κοινή αίσθηση.

Υ.Γ:Το κυριακάτικο πάνελ μας, πιστεύω ότι θα είναι εξαιρετικό.

Κ.Υ.Π. WALKING είπε...

manetarius
Απόλυτα...κατανοητά όλα αυτά.
Ο ατζέντης σας πάντως βρίσκεται σε ετοιμότητα κάλυψης των μεταβάσεων σας.